Kultur og debat

224 sider
ISBN 9788755911581
Udgivelsesdato:
08. nov. 2001
Af Poul Malmkjær
UDSOLGT

Del på Facebook

Far til fire - historien om en filmsucces

En filmbiografi

Efter krig, rationeringer og mangel på næsten alting spurgte chefredaktøren på en avis en tegner, om han ikke kunne lave en tegneserie, der bragte lidt godt gammelt livsmod tilbage i folk, og som satte lidt lys på tilværelsen. – Joe, sagde Kaj Engholm og kom med serien "Far til fire", som bestod af Far, Søs, tvillingerne Ole og Mie, og selvfølgelig Lille-Per, som havde en elefant, der hed Bodil Kjer. Og så Onkel Anders, der kom på besøg. Familien uden en mor blev så populær, at den gik i aviserne i over 40 år!

Succesen gav ASA Film i Lyngby mod på at lave film over tegneserien. Alice O'Fredericks blev instruktør stod for de otte Far til Fire-film i årene 1953-61. I de år hed det: »Ingen jul uden en ny Far til fire!« Hvis tegneserien var populær, så blev filmserien det endnu mere. Det er synd at sige, at anmelderne var venlige mod filmene. Alligevel har de holdt sig i publikums bevidsthed, og med deres elementære dramatik og forenklede Danmarksbillede lokker de stadig nye generationer til på tv og video – og i sofaen ved siden af de nye generationer ser man ikke sjældent et par nostalgiske forældre.

Det er alt dét – og en hel del mere – Poul Malmkjærs gennemillustrerede bog FAR TIL FIRE – fra ende til anden handler om. Han trækker de historiske linier op og indkredser fænomenet – måske det største og mest besynderlige i dansk film.


Presse / Download

Haase Forlag A/S | Løvstræde 8, 2.tv. | 1152 København K | haase@haase.dk | Salgs- og handelsbetingelser