Bog på vej

320 sider
ISBN 9788755913318
Udgivelsesdato:
21. mar. 2019
Af Martin Lund

Del på Facebook

Danskeren der afgjorde Anden Verdenskrig

Big Bill Knudsen

»We yanks and Danes are proud of Bill, and one of them am I.«

Sådan lød det i et telegram fra den amerikanske præsident Harry S. Truman til »Big Bill Knudsen«. Telegrammet blev læst op den 21. juni 1945, da hele Detroit hyldede deres berømte bysbarn. 2. Verdenskrig var slut, og Knudsen, der havde stået i spidsen for USA’s oprustningsprogram, høstede velfortjent hæder – ikke bare i Detroit men i hele USA – for sit enorme bidrag til de allieredes sejr.

William Signius Knudsen fra Kartoffelrækkerne kom i 1900, 20 år gammel, til USA med 20 dollars på lommen. Han startede som nitter. Få år senere var Big Bill Knudsen, som kollegerne kaldte ham, leder af en fabrik for cykeldele i Buffalo. Som 43-årig var han efter en imponerende karriere hos Ford Motors blevet Henry Fords højre hånd. 54 år gammel blev han præsident for verdens største virksomhed General Motors, et job, som han vinkede farvel til, da præsiden Roosevelt i 1940 kaldte ham til Washington for at indtræde som leder af Office of Production Management og medlem af National Defense Advisory Commission.

Dette er overskrifterne. Bag dem udfolder sig en fantastisk historie om en dansker, der med sin livsfilosofi: »Hvis jeg var 21, ville jeg være mekaniker igen«, overgik selv den vildeste amerikanske drøm.

Martin Lund er journalist og filmmand. Han arbejder i øjeblikket blandt andet på at omsætte bogen om Knudsen til en tv-dokumentar.


Presse / Download

Haase Forlag A/S | Løvstræde 8, 2.tv. | 1152 København K | haase@haase.dk | Salgs- og handelsbetingelser